Du visar för närvarande Kurs i Specialsök

Kurs i Specialsök

Kurs i SBK Specialsök röd kong

Helgkurs fre-sön, 5-6 deltagare, start 22/3

En tävlingsgren och en kul sysselsättning där du och din hund tillsammans, som ett team, jobbar med att hitta små bitar av röd kong. Instruktör är Mari Andersson

Förkunskaper

Den här kursen kan du gå helt utan förkunskaper. Från 6 månader.

Hunden ska vara vaccinerad enligt SKK:s riktlinjer.

Kursbeskrivning

På grundkursen varvar vi teori med praktiska övningar.

Syftet med kursen är att utveckla hundens vilja och förmåga att söka, att lära in måldoften röd kong och att påbörja inlärning av markering.

Lunch medtages själv på lördag och söndag. Micro finns.

Vad är Specialsök?

Röd Kong Classic är en hundleksak som är tillverkad av en patenterad gummiblandning som är likadan, och därmed luktar likadant, överallt där den säljs. Det, i kombination med att många hundar tycker kongen är en rolig leksak, har gjort att kongen sedan länge har använts i stället för skarpa preparat för grundläggande träning av olika specialsökshundar. Kongen har då dels använts hel som leksak, dels i små bitar som doftämne.

I ”SBK Specialsök Kong”, sedan november 2023 en officiell provform inom SBK, ska hunden hitta och markera ett, för föraren okänt, antal bitar av Röd Kong i mer eller mindre utmanande miljöer. Tävlingsområdena kan bestå av allt från skog till industrimiljöer.

Anmälan

Detta är en helgkurs på tre tillfällen med start fredag kväll 22/3 kl 18 och sedan heldag lördag och söndag.

Kostnaden är 2 400 kr plus att du behöver vara medlem i VaBK om du inte redan är det. Sista anmälningsdag är 29 februari.

Annika Malmros Borell står som kursledare på Studiefrämjandets sida, men det är för det admnistrativa. Mari Andersson är instruktör.


Instruktör

Mari Andersson

Jag har aktivt tränat, tävlat och undervisat i hund sedan 1987. Att lära hundägare att lära sin hund är bland det bästa jag vet och det är så jag jobbar på mina kurser – med fokus på hundägarens lärande. Mitt mål som instruktör är att du som tränar för mig ska få med dig kunskap, verktyg och insikter i sådan mängd och kvalitet att du efter genomgången kurs för mig ska kunna fortsätta lära din hund utan att jag står bredvid dig. 

Jag tror också på ständig utveckling och förbättring. Det innebär att jag, förutom att  träna, tävla och på andra sätt arbeta med mina egna hundar, kontinuerligt fortsätter att utbilda mig. Det innebär också att jag ständigt omarbetar och skruvar på mina metoder och upplägg för att göra dem tydligare och enklare att använda för dig och din hund. 

Min hundresa har fört mig genom prov- och tävlingsgrenarna bruksspår och -sök, lydnad, rallylydnad, Nose Work och nu senast SBK Specialsök. Jag har tidigare arbetat mycket med mentaltest av hund och håller nu på att utöka mina kunskaper i ämnet fysträning av hund. Att få arbeta skarpt med sin hund är något helt fantastiskt. Det har jag haft förmånen att få göra både inom räddningshundsverksamhet och på jakt.

Min flock består just nu av mig och mina båda hundar: Io, en treårig labrador och Farin, en flatcoated retriever på fem månader.