Agility

Agilitygruppen har ansvaret för alla aktiviteter som rör agility, som tävlingar, klubbmästerskap och gemensamma träningar.

För att planera årets aktiviteter har vi ett vår- och ett höstmöte där alla intresserade är välkomna. Vi bestämmer gemensamt träningsdagar och upplägg samt pratar ihop oss om aktiviteter inom sektorn som tävlingar och klubbmästerskap.

 

Alla tävlingsekipage kan även tävla om att bli årets agilityekipage på Vallentuna BK, och vi anordnar ett klubbmästerskap per år där både nybörjare och mer erfarna kan vara med och tävla och ha kul.

Om man blir väldigt intresserad av agility finns möjlighet att gå som assistent på en kurs och i förlängningen få gå instruktörsutbildning och själv lära ut agilitymomenten till nya ekipage.

 

För att våra aktiviteter ska fungera vill vi mer än gärna ha just din hjälp – det blir roligare ju fler vi blir.

 

För att hitta träningskompisar och se vad som är på gång gå in på facebookgruppen ”Vallentuna Brukshundklubb”.

 

Vill du komma i kontakt med agilitygruppen skicka ett mail till agility@vallentunabrukshundklubb.se.

 

Agilityansvarig

 

Vad är agility?

Agility betyder vighet och smidighet och är naturligt för hundar. Det som är så bra med agility är att hunden får utlopp för sitt behov av att hoppa, krypa, balansera och springa slalom i nära samarbete med föraren. De allra flesta hundarna älskar agility och får ett bättre självförtroende. Agility är glädje, action och lyckan att få prestera något tillsammans med sin bästa vän!

Kan alla…

Alla raser kan hålla på med agility, de olika raserna har bara lite olika förutsättningar. På samma sätt är det för oss mattar och hussar! Det spelar ingen roll om man är gammal eller ung, har något handikapp, vi anpassar bara agilityn efter våra egna förutsättningar. Man kan självklart se agility som en mycket trevlig aktivering för hunden och människan, utan att behöva tänka på att man ska ut och tävla. Det är det som är det fina med agility – man bestämmer själv!

När kan man börja…

För att börja med agility ska hunden ha fyllt 1 år. Hundens skelett, muskler, senfästen med mera anses vara färdigvuxna då. Börjar man tidigare är risken stor att det blir påfrestningar som kan leda till skador. Hunden ska vara frisk, helst vara röntgad – men det är inget krav. Någon övre åldersgräns finns inte, utan man får bedöma efter hundens allmäntillstånd.

Några saker att tänka på…

– Vi är väldigt måna om hundarnas säkerhet och därför ska man inte använda balanshindren, dvs. balansbommen, A-hindret eller gungan, utan att ha fått en grundläggande information om dessa hinder. Du kan riskera att skada eller skrämma din hund om du använder hindren på ett felaktigt sätt.

– Våra hinder är dyrbara och vi är väldigt rädda om dem. Därför ska barn eller vuxna inte klättra, krypa, leka eller vila på dom. Dessutom så kan du ju ha oturen att skada dig själv eller ditt barn. Det är inte heller någon bra idé att använda hindren till att binda upp hundarna på.

– För att undvika onödiga ”luktpauser” för hundarna bör du se till att de är ordentligt rastade innan du går ut på planen. Vi vill undvika att det blir pinkpaus på hindren. Skulle nu olyckan vara framme ber vi dig skölja av pinkstället med ättiksvatten.

– Godisbelöning är jättebra, men vi vill att du använder burklock, skål eller liknande när du använder hindren. Lägger du godiset i tunneln, på balansbommen eller direkt på marken har du bidragit till att orsaka en onödig luktpaus, något som inte uppskattas, utan försvårar för ekipagen som kommer efter er.

– De hinder, stolar och annat du lånar av oss ställer du självklart tillbaka. Märker du att något är sönder blir vi glada för om du meddelar någon i klubben med förtroendepost om detta.

– Om vi alla hjälps åt att tänka på allt detta blir agilitylivet så mycket enklare. I övrigt gäller samma regler som för hela klubben.

Gemensamma träningar

Under våren 2016 startar vi en träningsgrupp 19/4 med träningstid på tisdagar kl. 19.00.
Alla som vill vara med och träna under våren samlas första tillfället i klubbstugan kl. 19:00 för information om struktur på träningen. Övriga gånger träffas vi vid agilityplanen 19:00 och bygger gemensamt upp banor.
Efter träningen hjälps vi åt att bära undan hindren om det är andra aktiviteter som behöver planen innan nästa tillfälle.

 

Har du andra förslag på agilityaktiviteter? Hör av dej till agility@vallentunabrukshundklubb.se!

Att tävla för VaBK

Vi ser fram emot ett innehållsrikt och framgångsrikt tävlingsår för alla VaBK:s ekipage!
Kom ihåg att rapportera in era resultat till agility@vallentnabrukshundklubb.se om du vill vara med och tävla om Årets Ekipage i agility.

Du som har en blandrashund: Kom ihåg att skaffa tävlingslicens! Den måste alltid visas upp vid tävling. Läs mer om den officiella informationen från SKK angående Tävlingslicens för blandraser.

Årets Ekipage

Priset ”Årets Ekipage” delas ut till klubbens bästa ekipage i agility. Läs mer om reglerna för poängräkning här.

Perioden gäller 1 januari–31 december. De tävlande får själva rapportera in sina resultat om de vill vara med att kämpa om titeln! Mejla dina resultat till agility@vallentunabrrukshundklubb.se.

Årets ekipage 2014

Annette Eriksson och Bella klass 1
Lin Moricz och Freya klass 2
Sara Linder och Texas klass 3

Årets ekipage 2013 Lin Moricz och Freya

LinFreyaÅE

Årets ekipage 2012 Sara Linder och Texas

 

Årets ekipage 2011 Camilla och Stella

 

Årets Agilityekipage 2010 Camilla och Cilla
Årets Agilityekipage 2009 Camilla och Cilla
Årets Agilityekipage 2008 Kickan och Frasse

Kickan

Foto:E.Söder


KM

Klubbmästare 2013 Madeleine Enbom och Lea!

Klubbmästare 2012 Sara Linder och Texas!

 

Klubbmästare 2011 Monica Barber och Sally!

 

Klubbmästare 2009 Kickan och Frasse!

AgKm2009

(här med Ärtan t v, Frasse t h)

Foto:E.Söder

 

 

Hoppa till verktygsfältet